港聞

小孩問甚麼是「蛇齋餅糉」? 葉劉:好似你哋拉票落足嘴頭讚我靚 (17:46)

ViuTV《晚吹—一大一路》早前邀請新民黨立法會議員葉劉淑儀訪問,被一眾小朋友圍着答問題。有小主持問她:「香港得一個特首,會唔會有特權」,葉劉則稱「特首係特別畀人留意,所以有時連基本人權都冇」。

其他新聞:黃毓民黃定光激動互斥 法官:法庭唔係嗌交嘅地方

其他新聞:04年舊聞瘋傳 梁振英老婆撞李嘉欣座駕 傾唔掂數要報警

她又說,香港是很平等的社會,「但有時見你工作辛苦,啱啱考完試,益下你,唔使你排隊,畀張櫈你坐,係尊重你及有禮貌嘅表現」,這樣就不算是特權。

另外,小主持問什麼是「蛇齋餅糉」,葉劉淑儀指「蛇齋餅糉」是形容政黨拉票,「好似你們(小朋友)拉票落足嘴頭讚我靚」,而有些政黨則會請街坊吃蛇宴及齋菜,端午節時派糉,中秋節派月餅,故俗稱「蛇齋餅糉」。她指人人都會用,「有時係禮貌嚟嘅,冇咩問題」。

其他新聞:免費做Gym作餌 網民稱被取信用卡稱留紀錄竟變巨額賬單

其他新聞:何君堯法院內拍照放上facebook 被轟知法犯法

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞