港聞

被小朋友問放催淚彈是否適合 葉劉:噴嘢等人走開係較善良做法 (18:22)

ViuTV《晚吹—一大一路》早前邀請新民黨立法會議員葉劉淑儀訪問,被一眾小朋友圍着答問題。節目中有小主持問到放催淚彈是否適合,她回應稱「絕對無問題」,因催淚彈只是一種化學氣體,不會造成永久傷害。

其他新聞:04年舊聞瘋傳 梁振英老婆撞李嘉欣座駕 傾唔掂數要報警

葉劉淑儀表示,全世界都有使用催淚彈,「催淚彈唔係彈」,只是一種化學氣體,不會造成永久傷害,「你見歐洲警察騎住隻馬拎住警棍嚟扑,好危險」。她又說,「噴一啲嘢等人走開係較善良做法」,而胡椒噴霧及催淚彈在化學上都是同類物品。

小朋友亦問到「年初二旺角大衝突見到好多哥哥上街掟磚,你覺得佢地啱定錯?」葉太則說拋擲磚頭是不對,因為會弄傷別人,「差啲就打死人」,而且傷人很大罪,故不支持拋擲磚頭的做法。

其他新聞:王國興二創SAS洗腦歌 諷拉布議員「嘥嘥嘥」

其他新聞:黃毓民黃定光激動互斥 法官:法庭唔係嗌交嘅地方

相關字詞﹕編輯推介 葉劉淑儀

上 / 下一篇新聞