港聞

【Emily Online】傳受西環壓力 謝偉俊「香港須改,特首要變」banner已換走 (16:22)

被形容為「西環契仔」嘅立法會議員謝偉俊(Paul),早前被發現噝九東一帶掛出橫額,寫住「香港須改,特首要變」,引起唔少揣測。不過,有消息話,阿Paul受到來自西環嘅壓力,banner最近已經換走。Emily即刻關心吓佢係咪受壓,佢就話大家都係畀意見佢,如果客觀、包容啲去諗,就唔係受壓喎。

其他報道:合拍電視旅遊節目 何君堯稱與周庭「破到冰」

其他報道:曾鈺成專欄:特首參選人將採取一切行動 壓倒可能出現的對手

Paul之前掛出嘅banner寫住「香港須改,特首要變」,有人認為係指要變走特首,亦有人話特首作風要變。喺《信報》撰寫政情專欄嘅余錦賢收到風,話金鐘添馬有人好唔開心,結果西環施壓,要Paul換走張banner

余錦賢求證後,阿Paul就話近日各方面都有畀意見佢,有人認為banner字眼敏感,有民調反映特首支持度唔係咁差,咁啱佢有新嘢想講,所以換咗新banner

其他報道:【毓民擲杯案】黃定光作供指立會上睡覺「人之常情」 稱「作睡覺狀」抗議拉布 否認憎黃毓民

Emily都問過阿Paul係咪受壓,佢就話「唔係咩壓力」,而係收到好多意見,希望宣傳方面可以改變吓。Emily再追問,咁西環嘅人有冇畀過意見,佢就話「左中右都有,街坊都有畀意見」,又話係咪受壓要視乎唔同人意見,「如果可以客觀、包容啲去諗就唔係受壓」。

相關字詞﹕謝偉俊 編輯推介

上 / 下一篇新聞