港聞

【短片:預算案】讚曾鈺成「好好人」但非人人識欣賞 蔣麗芸:當人哋鬧佢,我個心真係好痛 (19:48)

立法會大會繼續審議撥款條例草案。民建聯蔣麗芸發言時,重提上周流會一事,批評有人故意搞流會,白白浪費了十多小時辯論時間。

其他報道:【毓民擲杯案】黃定光作供指立會上睡覺「人之常情」 稱「作睡覺狀」抗議拉布 否認憎黃毓民

她又提到,立法會主席曾鈺成「其實都係一個好好人」,讓反對派提出多項修訂、休會待續等,但指「有時一個人好,就未必人人會欣賞,因為有啲人良心畀狗食咗」,例如用不堪字句形容曾鈺成等,「雖然佢(曾鈺成)都對佢哋(反對派)好寬容,對我哋嘅『忠言』就有時『逆耳』,但係當人哋鬧佢、返轉頭咬佢一啖嗰陣時,我個心真係好痛啊」。

蔣麗芸認為,應該刪減「畀狗食咗良心」、「無事生非」、「故意拉布」、「阻礙民生」、「有會唔開」的反對派議員酬金,「我相信市民一定會大力支持」。

工黨何秀蘭則提出削減平機會主席全年超過280萬元薪酬開支,指陳章明不是合適主席人選,因為他上任前說過平機會立場會盡量跟政府一致,又說自己不熟悉歧視條例。她質疑,陳章明未能監察政府,對平機會工作欠承擔。

其他報道:收陳章明「私人電郵」提「同你主管很熟」 何式凝:好唔舒服,點解會有咁嘅平機會主席?

其他報道:梁振英扮單親洗碗工 9000蚊養一家5口仲有錢剩

相關字詞﹕編輯推介 民建聯

上 / 下一篇新聞