港聞

【網上熱話】兩車胎以「自己方式」上小巴 司機懵然不知 乘客坐低先要跨過車胎 (12:45)

乘坐小巴經常要先上車看看有無位置,但有沒有想過,無位坐的原因竟然是「畀個轆坐咗」?有網民留言指乘坐小巴時,發現有兩個車胎放在通道,後來更發現司機要乘客提醒才知道車胎的存在。有網民揶揄「個轆係用自己方法上車,小巴領導都唔知」。

其他報道:【行李風波】梁振英否認太太攜行李衝向禁區 指言語間有誤會

其他報道:【行李風波】揭梁太攜行李跑向禁區 葉國謙:媽媽見到仔女出咗事故嘅心情,我哋理解

網民在「大埔」facebook群組發帖分享「奇遇」,相片中可見小巴通道中,放着兩個車軚。發帖者道:「有乘客上車話無位呀,司機問點解呀?個乘客話個位比個轆坐左喎,司機話:吓!點解有兩個轆係度架!」不過發帖者亦不知道車上的兩個輪胎誰屬,「連司機都唔清楚,我都唔知呀」。

有網民質疑為何司機不知車軚存在,揶揄「個轆係用自己方法上車,小巴領導都唔知」。

其他報道:【網上熱話】私家車泊過界 「錢七」車主無位泊 留千字文控訴:過份自私

其他報道:中學請助理教師要求5年警察經驗  副校長:非必要要求 望可提供法律意見

亦有網民好奇發帖者如何上車「最搞笑有轆阻路你都可以障礙賽咁跳過」,發帖者笑稱「跨大步啲就過到」。有網民相信車胎屬於車上乘客,「問司機,個轆有冇入錢,同埋叫司機幫個轆扣安全帶呀」、「笑咗,都五(唔)明點解五(唔)call車,仲好意思上小巴」。

相關字詞﹕網上熱話 小巴 編輯推介

上 / 下一篇新聞