港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】梁振英扮單親洗碗工 9000蚊養一家5口仲有盈餘 再憶媽媽帶全家穿膠花 (23:19)

香港貧富差距嚴重,唔少政府官員都被鬧爆「堅離地」,不知民間疾苦,特首梁振英今日就同勞福局長張建宗及200個學生,一齊參加由國際青年商會及齊心基金會合辦的貧窮體驗日,紆尊降貴做窮人,了解一下窮人之苦。

其他報道:看不到有人能解香港困局 將離港發展 沈旭暉:知所進退 

活動結束後,梁振英喺個人facebook留言話佢個角色是三代同堂、一家五口的單親家庭中月入9000幾蚊的中年洗碗工,「我們和其他組一樣,努力工作,出糧後交租、交學費、買車票、買罐頭和即食麵等食物,通過『全家』齊心協力,勉強略有盈餘」。

fb內容冇講點樣可以9000幾蚊養一家5口仲可以「略有盈餘」,但梁振英話呢個活動令佢回憶起小時候,當時其父當警察薪水還可應付日常開支,但要買樓就要另想辦法,結果靠佢媽媽帶領全家日以繼夜「穿膠花」儲錢。佢話那些年,半年先去一次茶樓飲茶,一家人已可以開心幾日。

梁振英話今天問過同學:「在衣食住行當中,窮人生活壓力最大的是哪方面?」結果全場學生都舉手話係「住」。梁特首指對於基層市民嚟講,房屋同貧窮問題係雙胞胎,佢仲即刻大賣廣告,話「上任後已立即在房屋問題上勇往直前的為大家打拼」,仲話「現在問題的解決已經有了曙光」添喎。

循例報一報,呢個Post上載3個鐘,網民嬲嬲數目已迫近4000個!

其他報道:【短片】與小學生會面 梁振英談母親穿膠花助買樓 體會港人自力更生

住公屋變相「收入增加」? 林鄭:公屋效應納入貧窮分析理據充分

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞