港聞

下一篇
上一篇

【短片】學生指公務員退休無憂  普通長者則憂愁 質問林鄭:咁其實社會係咪公平呢? (21:36)

政務司司長林鄭月娥下午在旺角出席第四場退休保障諮詢會,其間有兩名勞工子弟學校的學生發言,批評退休保障的退休金太少及不公平,又指公務員退休後可無憂,但普通巿民則要愁生活,質疑是否公平。林鄭其後回應,兩位學生對退休保障的了解未夠深入,着學生叫校長邀請她到學校「講書」。

其他報道:車仔麵加油菜盛惠120元 名廚Jacky Yu呻物價高食嘢「好x貴」

勞工子弟學校中五的吳同學批評退休保障方案的退休金太少,「兩個方案都好,但其實3000蚊 我哋唔做到啲乜野,我哋始終都要養返我哋自己父母」。

另一名同校的曹同學批評方案不公平,「一啲公務員退休之後可以無憂無慮,但我哋一啲普通市民 、普通長者退休之後,就要因為一啲入息、收入而憂愁,咁其實社會係咪公平呢?」

林鄭其後總結時特別提及,剛才發言的兩位勞工子弟學校的學生可能對退休保障了解未夠深入,「或者請你返去跟你校長講講,如果係需要我入去講書,我好樂意,請聯絡我嘅辦事處」。

相關報道:公屋私樓租金差距大 林鄭:公屋效應納入貧窮分析理據充份

其他報道:網上瘋傳「綜援新聞」揭造假 網站按點擊「分紅」 學者:真假難辨變常態

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞