港聞

【Emily Online】民建聯區議員借清潔工掃把助清渠 指「忍唔住」非做騷 (14:42)

大雨不斷引致渠道淤塞,有民建聯區議員向清潔工借掃把,親力親為清理水渠垃圾,並把照片上載到社交網站,但被網民質疑「做騷」。該區議員則強調自己因「忍不住」才向清潔工借掃把,「唔會做騷架我哋」。

其他報道:鄭耀棠指港獨組黨應研檢控

其他報道:黨報引法律界指組黨犯顛覆刑事罪 律政司須研究行動

現場為葵涌童子街,葵青(石蔭)區議員李世隆昨日於facebook上載相片,顯示他正用掃把清理斜台水道垃圾,站在旁邊的清潔工則拿着垃圾鏟。他留言稱:「落雨後,童子街斜台去水渠被垃圾及樹葉堵塞,積聚大量污水。避免造成蚊蟲滋生的熱點,世隆『忍唔住』借咗清潔姐姐枝(支)掃把去清理下。」

相片獲不少網民讚好,但亦有人質疑「做騷」。李世隆向Emily憶述,他當時約了九巴公司商討巴士站欄杆問題,但走到童子街時,發現斜台有很多污水、垃圾積聚,例如樹葉、污泥、煙蒂等,堵塞了去水位,「見到浸咗,浸咗我就忍唔住,真係忍唔住,問咗隔籬掃緊樹葉嘅清潔工借掃把,親自清理」。

其他報道:新進聯取消「成立典禮」 稱「組黨茲事體大不宜草率」

其他報道:李慧琼倡每屋邨設24小時借書機

李世隆指出,積水令蚊蟲滋生,或會傳播疾病,而「民生無小事」,形容這是他的份內事。他又說,曾向運輸署反映改善斜台、去水設計等,惟對方視察環境後稱「有些難度」。

至於被指「做騷」,李世隆稱「張相唔係我影架,係個街坊send返畀我,我無話咩做騷。」他續說,希望自己親力親為做好當區工作,重申無「做騷」,「唔會做騷架我哋。實事求是,又唔係靚仔喎,做乜嘢騷啊」。

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞