港聞

【短片:網上熱話】乘客不滿城巴車長如廁遲到 兩人激烈口角車長終被炒 (23:25)

網上流傳一段城巴車長與乘客口角片段,片中男乘客不滿車長比原定開車時間遲數分鐘才返回車廂,要求車長解釋,車長就表示自己如廁。男乘客事後投訴車長,車長因此被城巴解僱,並不獲任何補償。

其他報道:【巴拿馬文件】被揭持英籍 劉鳴煒:如真要選會選中國籍

【Emily Online】鬍鬚曾生日fb晒蛋糕

片段中男乘客於一輛來回屯門碼頭和深圳灣口岸的B3線巴士內質問車長「我話你點解咁遲,你就話有生理需要」,車長則反問:「有咩問題?點解唔得?我屙尿點解唔得?」、「點樣叫慢?點樣叫快?」車長又籲乘客投訴他,並講出自己員工編號和公司投訴電話:「唔投訴正衰仔!」

片段上載後惹來網民熱議,有人質疑車長只是因為如廁而遲了數分鐘,男乘客反應過大,自稱是當日男乘客的黃先生就在社交網站表示,「只系(係)講一句甘(咁)遲嘅,話遲咗5分鍾,仲邊講電話慢慢甘(咁)行,我就俾人鬧,衝過來又講粗口」、「我講左(咗)好多次,系(係)投訴,佢地(哋)公司點做決定系(係)佢地(哋)公司決定」。同日網上亦流傳一張城巴的調查報告,指車長嚴重行為失當,決定即時解僱他,並不作任何補償。解僱一事令事件火上加油,甚至有網民人肉起底,翻查男乘客工作地點和公司,呼籲其他人投訴該名男乘客,以及致電城巴熱線要求城巴收回決定。

城巴職工會理事長許漢傑表示,沒有收到涉事車長求助。他指出,車長與乘客口角的情況「日日都有」,認為今次城巴不需要解僱司機。他又表示,公司只着車長遇上類似事件時要保持忍讓。

工黨主席胡穗珊相信,城巴今次引用《僱傭條例》第9條解僱車長兼不需補償,屬於「極刑」,一般只會套用於嚴重疏忽的員工身上,認為今次個案就處「極刑」,令車長失去長期服務金、代通知金和年假補償,頗為過分。

其他報道:稱玻璃碎開散及範圍大 梁振英:我無受傷係好彩

相關字詞﹕編輯推介 網上熱話 車長

上 / 下一篇新聞