港聞

【短片:毓民擲杯案】黃質疑梁振英稱感震驚仍留會議廳  梁:呢個係我工作 (17:19)

立法會議員黃毓民前年涉在立法會答問大會期間,用玻璃杯擲向特首梁振英案開審,控方傳召梁振英出庭,下午開庭繼續由黃毓民盤問梁振英。

其他報道:【毓民擲杯案】黃毓民盤問梁振英問須否叫「梁特首」 裁判官:叫佢證人得喇

黃毓民質疑梁振英,案發當日何以會感到震驚,「係『震驚』,唔係『振英』喎」。梁表示當時感到震驚,原因是第一次在立法會聽到玻璃爆破的聲音,以往立法會從沒出現過。黃質疑當時他仍然留在會議廳,「你不知幾處變不驚!」梁回應說「呢個(留在會議廳)係我嘅職責,就算有人想襲擊我」,黃其後再兩度指出「即係你處變不驚!」梁沒有正面回應,只多次回應:「我震驚,但呢個係我工作」。

黃又質疑梁振英的口供紙,提及當日「左手有人將類似紙張的不明物體拋向我的方向」。黃認為這是梁的一貫的「語言偽術」,有正常視力的人都會知這是紙張,梁卻「將2個字嘅嘢用咗10個字去講」,完全是在「撚字」。梁回應說「呢個係準確描述,因為我無檢查過嗰啲物品」。黃表示,「生命好短暫,你同我都係死到臨頭嘅人,可以用2個字咪用2個嚟講囉」。

其他報道:【毓民擲杯案】梁振英出庭作供 數十警戒備 「撐CY」女揚言或向記者掟金屬壺

其他報道:【毓民擲杯案】法庭坐滿 鄭錦滿站立被「撐CY」者斥有「特權」 庭內推撞

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞