港聞

【Emily Online】深入「紅區」籲登記做選民 港島東區泛民:做大個餅擴非建制力量 (21:45)

港島東區一向被視為建制派票倉,但東區泛民會議成員,今日就話佢哋踩咗入被指為「建制紅區」嘅北角,宣傳選民登記。

出席者包括東區泛民區議員,除咗傳統泛民政黨如公民黨、民主黨及工黨外,仲有成功「斬草除根」嘅傘兵徐子見,以及太古社區工程嘅王振星。佢哋話咁係代表非建制黨派可以團結一致聯合行動「做大個餅」,擴大非建制政治力量。

其他報道:【行李風波】稱與特首通電話職員「講到喊」 前人代朱幼麟:徹頭徹尾濫權事件

其他報道:林建岳再評《十年》: 雲吞麵舖係全港最好餐廳, 你服唔服氣?

泛民會議副召集人趙家賢曾揭發,位於鰂魚涌嘅「不能避雨亭」,用咗40萬元公帑,但佢指喺議會裡面,建制派人多蝦人少嘅情勢下,多次通過咗唔少浪費金錢而又毫無實質作用嘅政績工程。

選民登記5月2日截至,建制派都有街站鼓勵選民登記,好似民建聯蔣麗芸喺facebook話,噚日分別到旺角及深水埗街市呼籲選民登記。佢話有街坊問佢不愁生活,點解仲咁辛苦落區,蔣麗芸就話自己唔覺辛苦,反而覺得街市嘅「揾食」氣氛,令佢感受到更多「生命活力」!

其他報道:財爺高中未留鬚舊照曝光 官仔骨骨激似楊岳橋

相關字詞﹕選民登記

上 / 下一篇新聞