港聞

林建岳再評《十年》: 如雲吞麵舖係全香港最好餐廳, 你會唔會服氣? (14:35)

《十年》早前獲金像奬最佳電影,寰亞電影主席的林建岳當時指《十年》得獎是香港電影界的不幸,隨後亦多次發表批評該電影言論。他今日在now節目再提到《十年》,認為電影不應因其題材獲獎,金像獎有需要商討改變評審機制。

其他報道:林鄭稱班子如「雜牌軍」 吳克儉:班子齊心合作無間,互相支持配合

林建岳舉例,「如果我話畀你聽,有一間雲吞麵舖係全香港最好嘅餐廳,你會唔會服氣呀?一個新導演第一部戲,係咪好過啲徐克啊、最佳導演啊,係咪好過佢哋拍嘅戲呢?大家真係見仁見智喇,對我嚟講,我係唔承認呢樣嘢」。

翻查資料,米芝蓮《米芝蓮指南香港澳門2016》中,本港有78間食肆入圍較平民化的「車胎人美食餐廳」,其中一間是位於港島的雲吞麵店「永華雲吞麵家」。

其他報道:曾俊華:公平競爭是港核心價值

其他報道:財爺高中未留鬚舊照曝光 官仔骨骨激似楊岳橋

相關字詞﹕編輯推介 十年 林建岳

上 / 下一篇新聞