港聞

張炳良指無合理理由補貼港鐵票價 (10:52)

政府要求港鐵提前檢討票價可加可減機制,有意見認為,政府可將港鐵股息補貼票價,但運輸及房屋局長張炳良認為不可行,「搵唔到合理理由(補貼票價)。任何公共交通營運機構票價合理否係一個問題,咩情況下政府要動用公帑補貼係另一個問題」。

其他報道:張炳良:機場安全無任何影響 指機場保安非他負責

張炳良出席電台節目後指出,政府補貼主要有兩種情況,一是基於特別政策需要,如長者、殘疾人士、學生車船津貼、跨區就業津貼等,但對一般營運機構,「如果佢能夠財政上持續,票價按照機制,公眾可以承受得到,政府唔會特登去補貼佢(票價),搵唔到合理理由(補貼票價)」。

其他報道:劉鳴煒指港獨出現因選票作怪 見台灣成功「有啲人會抄」

張炳良今早於商台節目重申,政府不會特別補貼一般公共交通機構,又強調政府不能以息事寧人態度補貼公共交通票價。

相關字詞﹕編輯推介 港鐵 張炳良

上 / 下一篇新聞