港聞

【港獨爭拗】張志剛指港獨無法解決社會問題 「港獨之後係咪易買咗樓?」 (12:19)

提倡港獨的「香港民族黨」早前成立,有人憂慮港獨思潮已在香港成型,行政會議成員、一國兩制研究中心總裁張志剛在電台節目表示,港獨未必能解決社會問題,「港獨之後係咪易買咗樓?」認為香港的社會問題在全世界亦有出現,不應單單歸咎於民主問題。

張志剛在DBC電台節目表示,港獨未必能解決社會問題,指香港與世界各地正面對類似的問題,包括社會流動性低、樓價高企等,但質問「港獨之後係咪易買咗樓?」、「如果話社會流動性低咗,係咪港獨就會社會流動性高咗?」;又稱不少年輕人均希望加薪、升職、買樓,「港獨唔係一個答案」。

談及社會問題,張志剛強調不應將所有問題單一化、歸咎於民主程度;他舉例指,台灣在制度上相當民主,包括五權分立、媒體開放,又有公投、公民提名等制度,但年輕人仍會自覺發展受局限,「點解年青人仲要攻入去立法院?」

張志剛又指,不少年輕人自覺不能被他人代表,「結果就係700萬人每人管自己嘅嘢,但公共政策冇可能係咁」。他認為應以溝通解決問題,但各方要有溝通、改變的誠意,「唔可以有個諗法『你呢班人唔會同我傾』」。

上 / 下一篇新聞