港聞

【短片】葛珮帆:對假難民仁慈,就係對香港人殘忍 (18:51)

民建聯立法會議員葛珮帆回應有人涉濫用酷刑聲請及免遣返聲請,指當中有人來港從事黑工或非法活動賺錢,即使本港退出《聯合國禁止酷刑公約》,都未必能解決「假難民」問題,因當中有人稱被政治或宗教迫害,涉及香港人權法案,政府應堵塞漏洞。

其他報道:【短片:文憑試】梁美芬拍片鬧爆通識卷 網友睇唔明

鄉議局想革新 劉業強笑稱可考慮搞「村姑選舉」

她建議政府設立審批聲請的時間上限為數個月,並設立禁閉式收容中心,「切斷嚟香港最大嘅誘因」,又稱「對假難民仁慈,就係對香港人殘忍」。

她強調,「民建聯絕對唔會針對少數族裔嘅朋友,我哋針對嘅係一啲濫用遣返聲請嘅人士」。

經民聯梁美芬不滿有團體將「假難民」問題與歧視本地少數旅裔混為一談。她指出,政府應推出新政策,配合各方面先打擊來港的酷刑聲請者人數,再考慮設立禁閉式難民營,「唔可以有行街紙,唔需要畀生活準貼」,羈留他們「一段合理時間」。

其他報道:兩督察「互簽」口供紙 稱認錯自己只因「大意圈錯」

【唔係佢決定】轉身射個3分波 ~~ 報道:http://bit.ly/1qLCGYW【港獨爭拗】梁振英:香港是國家不可分離部份 沒有時限http://bit.ly/1qLCGbo#明報 #明報即時新聞 #梁振英 #特首特辦...

明報即時新聞貼上了 2016年4月11日

相關字詞﹕酷刑聲請 難民 少數族裔 民建聯 葛珮帆 梁美芬

上 / 下一篇新聞