港聞

【短片:文憑試】梁美芬拍一分鐘片鬧爆通識卷 網友唔明:其實你講緊乜? (17:54)

昨日開考的文憑通識科重現政治題,問及是否認同提高特首選舉委員會及立法會組成代表性,有助提升本港競爭力。一直稱擔心通識科遭教師利用來宣傳政治理念,要求取消必答題,讓學生可不答政治題目的經民聯立法會議員梁美芬,昨晚就拍攝了約1分鐘短片批評該卷,斥責「真係火都嚟埋,一句講晒就係鬧得少」,但網友看過片段後直言:「讀咗成分鐘,都講唔到條題目有咩問題。」

其他報道:【懶人包】一文睇晒特首女兒行李風波關注點

回應行李事件 梁振英:由保安及航空人員決定

該段短片長1分09秒,梁美芬開首即說,「睇到今日(昨日)通識科考卷,真係火都嚟埋,一句講晒就係鬧得少」,又稱去年「畀佢哋歇息一下,希望佢有改善,點知一唔鬧就唔掂」。

她指,今年通識科必答題考「競爭力指數」與「民主指數」關係、本地農業及熱島效應,然後說「如果唔係擺喺必考題呢,我哋都無咁嬲,你擺喺必考題,即係啲考生一定要答,好多人(考生)係等到去最後都未曾知道點答。呢啲咁嘅考試,係影響中學生入大學、命運同讀書嘅選擇,無理由要擺喺必考題」。

梁美芬於片段尾要求出題目的人、教育工作者、官員及想通識科列必修科人士,自己考一次通識科,「睇下佢哋自己考成點啊」。

然而,雖然梁美芬花了約一分鐘指摘今次試卷,但不少網友留言問:「其實你講緊乜?」亦有網友不滿指「讀咗成分鐘,都講唔到條題目有咩問題」、「好難講足一分鐘嘢都好似你咁冇point」 ,批評梁美芬毫無理據及論述,只重複試卷題目及加一些情緒。另有網友勸喻梁美芬「水唔係咁抽的」。

梁美芬昨接受《明報》訪問時,就曾進一步闡釋了試卷問題。她指出,考核民主與競爭力指數的題目太深,似博士論文題,不適合中學生,且題目極具爭議,若回答不好或影響升學,故不應要求考生必答,「通識係要enjoy(享受)、開心,畀學生有思考空間,而唔係硬啃啲表同數字」。她認為必答部分應出較容易的題目,「人人都可發揮到」。

其他報道:無視空管指令 國航客機自行降落羽田機場

鄉議局想革新 劉業強笑稱可考慮搞「村姑選舉」

【好深呀 ~~ 】小編冇博士學位,真心唔知博士論文係咩程度。報道:http://bit.ly/1Xs3jvY【政治題重現文憑試通識必答卷 問提高選委代表性 教師:正反皆有發揮屬優質題】 http://bit.ly/1Xs3szw【選...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, April 11, 2016

相關字詞﹕編輯推介 文憑試 梁美芬

上 / 下一篇新聞