港聞

【Emily Online】唔使去日本!葛珮帆推薦將軍澳睇櫻花 (19:01)

櫻花季節,唔少港人都會去日本賞櫻,仲會大讚「好正」,但其實香港都有啲地方可以睇到少少櫻花。

民建聯葛珮帆及黨友莊元苳就話,3月至4月係櫻花盛開季節,將軍澳單車館公園內,就種咗8棵鐘花櫻桃,仲話依家愈開愈靚,叫大家抓緊時間快些去賞櫻喎。

睇番資料,鐘花櫻桃(學名Cerasus Campaulata),又名山櫻花,香港一啲地方,好似嘉道理農場都有栽種呢類植物。

其他報道:民建聯路向營 曾鈺成引行李事件﹕無「小題」點「大做」?

曾鈺成玩「一語雙關」 點理解「Time lies. See why」?

【講清楚】舒琪事隔12小時至再解釋事件,表示背後沒有故事,與工作人員溝通過程中沒有衝突,絕不認同被審查,他並因可能令與他聯絡的港台同事受到打擾而致歉。報道: http://bit.ly/1VhMWEm【舒琪家書】寫給10年後的契仔(文...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, April 11, 2016

相關字詞﹕編輯推介 櫻花 賞櫻

上 / 下一篇新聞