港聞

【多圖:Emily Online】彭定康幼女fb貼昔日全家福 高呼:I love you HK (12:44)

特首梁振英細女梁頌昕引發嘅行李風波至今未平息,二女齊昕言行大膽亦引發不少是非,刺激到唔少網民懷念形象正面、最後一任港督彭定康嘅3個女,甚至有人到佢哋facebook留言大訴衷情。

聽到來自香港嘅聲音,彭定康幼女彭雅思(Alice Patten)一連兩日喺facebook上載居港時期嘅全家福,高呼「我愛香港」,令不少香港人感動。

其他報道:曾鈺成玩「一語雙關」 點理解「Time lies. See why」?

其他報道:爸爸落力種 齊昕ig曬「溫暖牌檸蜜」

彭雅思一連兩日在其facebook專頁上載當年喺香港嘅全家福,留言向香港人問好,並稱「I'm grateful for your support」、「 I love you Hong Kong 」。佢又hashtag香港,留下「心心心」圖案,表示深愛香港。

彭雅思愛港留言一出,即時引來大量香港網民Like爆,尋日傍晚個post,好快已獲超過2600個Likes;今朝一早個「心心心」post,出咗4個鐘更加極速獲近6000個Likes,不少港人仲即時分享出去,話畀其他香港人知前港督千金原來對香港仲充滿感情。

有網民話畀彭雅思聽,當年回歸當日曾經同佢媽媽握手,祝福佢哋一家安好,有人就話不止懷念佢哋一家人,更懷念那些年嘅美好時光,更有人好傷心咁話畀彭雅思聽,香港已非她印象中的那個香港了。最多人話真係好掛住肥彭一家,仲叫彭雅思得閒返香港行吓,探探香港人!

彭雅思13歲已跟父親嚟香港生活,喺香港讀書長大,1997年香港回歸後就返回英國生活。近年佢活躍演出英國話劇,至今芳齡36歲,美貌仍不減當年呢。

其他報道:港青奪氣球世界冠軍 大會fb寫「來自中國」激嬲港網民

【前線點做好?】http://bit.ly/1qi4hQp【3萬人聯署促查行李風波空總或明靜坐抗議 民航處重申符保安規定】http://bit.ly/1TL5RGB【指「唔會覺得大雄打技安係暴力」梁頌恆:當權者以權力虐待市民才是...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, April 10, 2016

相關字詞﹕彭定康 編輯推介

上 / 下一篇新聞