港聞

【特首特辦?】批民航處長自揭安全漏洞 空總細數從業員不安:你叫我哋點好呢? (11:32)

特首梁振英幼女梁頌昕遺留行李事件觸發公眾對機場保安憂慮,香港空勤人員總工會(空總)指,正等待民航處長羅崇文對隨身行李是否毋須「同行同檢」回覆,空總表明若無回覆,擬明日發起靜坐抗議。空總總幹事吳敏兒於商台節目中直言,對羅崇文言論感到極度憤怒及震撼,又細數從業員的擔憂及惶恐不安。

相關新聞:處理手法違國際規定? 民航處:物主已確認 入禁區有安檢

羅崇文本月8日於立法會一會議中,回應「手提行李是否毋須連同乘客同時經過安檢」時表示,「過去有咁嘅情況發生,將來亦會有」。吳敏兒於商台節目指出,羅崇文言論令整體從業員非常擔憂,「唔知你重有幾多咁樣嘅近似特權事件,乘機畀有心去搞事嘅人呢,成功影響到飛機安全」。

她又說,從業員最大不安,是羅崇文公開揭露這安全漏洞,「重話無問題」,認為作為民航處長應堅守這些規則,亦有必要講清楚,「不能不負責任地只為某一組別嘅人咁樣講,然之後我哋餘下落嚟嘅人要點呢?如果為咗袒護某一個、保護某一個人而傾側晒、甚至破壞咗咁重要嘅基本底線,更加覺得唔稱職」。

其他報道:曾鈺成玩「一語雙關」 點理解「Time lies. See why」?

吳敏兒提到,事件曝光後,該會不斷收到分會及會員查詢,亦有表達不滿,「大家都好不安,唔知幾時畀恐怖分子運咗一啲爆炸品啦,危險品啦,畀人掉包拎咗入嚟,我哋都唔會知」。

她又憂慮未來日子會否有更多乘客,甚至頭等客人、有特別身分客人這樣做,「你叫我哋點做好呢?各式各樣客提出呢啲要求,你叫我哋點好呢?恐怖組織佢哋夠錢、資源,可以扮自己飛行常客都得架啦,遲早都(有)一單」。

其他報道:梁頌恆:當權者以權力虐待市民才是暴力

【點理解呢?】曾鈺成:「如果我告訴你以下的話和最近的新聞有關,你會怎麼理解:Time lies. See why」。報道:http://bit.ly/1N31Z24【民建聯路向營談品格曾鈺成引行李事件﹕無「小題」點「大做」?】...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, April 10, 2016

相關字詞﹕編輯推介 特首特辦

上 / 下一篇新聞