港聞

【Emily Online】體記馮堅成離開無綫過檔樂視 倒數last day感不捨 (21:23)

無綫新聞部熟悉嘅臉孔愈來愈少,資深體育記者馮堅成,亦喺facebook透露即將離巢嘅消息。馮堅成昨日喺個人fb標籤「#即將離職」,寫上「見得一日得一日,多謝一班同事同我合照」,即時引來不少朋友追問,究竟佢有咩新動向。

其他新聞:香港眾志記者會黃耀明王宗堯撐場 影評人舒琪考慮選港島

Emily就搵咗馮堅成了解,原來佢即將過檔樂視,來自內地嘅樂視近年重金奪得2016至2019年共3個球季的英超獨家播映權,為做好呢啲黃金賽事,當然要請資深體記加盟。

馮堅成話自己在無綫已工作15年,其實5月1日先係last day,不過日子愈近就愈唔捨得,佢話最後一日會如常報新聞,但就無計劃在節目中同觀眾告別。

講到近來不少同僚都離開咗無綫,馮堅成唔認同係大逃亡,只係行內多咗機會,所以人手就出現自然流失,而被問到離開後邊個接波,佢就話唔清楚喇。

其實將離開無綫嘅,仲有小花黃麗幗,佢last Day比馮堅成早少少,兩星期後就講Bye Bye,有指佢即將轉戰財經界做「輪后」,但黃麗幗日前受訪時就大賣關子,話「暫時唔講住」。

其他新聞:【7欖狂熱】CY網誌讚「港隊好波」 重提體育政綱有落實

【網民嬲嬲】獲獎Manson在其fb分享感受,特別感激其兄長未知有否勝算下仍借錢給他參賽。詳情:http://bit.ly/22lWvRH【Emily Online】「香港眾志」記者會黃耀明王宗堯撐場 影評人舒琪考慮選港島...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, April 10, 2016

相關字詞﹕編輯推介 馮堅成 樂視

上 / 下一篇新聞