港聞

【特首特辦?】曾任職國泰 現代名師斥梁振英:你講夠大話未? (11:02)

特首梁振英女兒梁頌昕遺留行李事件惹起社會關注,梁振英強調他沒有威嚇或施壓,而他自己、女兒及太太於事件中沒有動機、亦沒有需要以特權干預事件。不過曾任職國泰航空的現代教育名師Tony Chow直斥特首屈國泰「食死貓」,反問梁振英「你講夠大話未?」

其他報道:國際民航組織拒評特首女兒行李事件違指引否

Tony Chow於facebook指,他任職國泰時,做過登記位置,亦曾處理投訴,但從未聽過地勤人員幫乘客拿行李進入禁區是「正常程序」,「試諗下,如果件失物係炸彈,或有毒品,Ground Staff攞入去,被人發現咗,物主死口唔認,邊個負責?頭等客都唔會有呢個特權」。

其他報道:十年前一哥李明逵被抄牌舊聞熱炒 網民今日特事特辦

他質疑,若非梁振英「壓落嚟」,不信有人會幫乘客拿行李入禁區,「正常客,呢個情況,最多唔洗錢幫你改機票,等你自己出去拎返。仲要係畀你用番張機票就人情,唔畀你就道理啦」。

其他報道:網民白宮請願網聯署 促視港航班旅客為「潛在恐怖分子」

【減輕責任?】馬嶽指,馮程淑儀最有力的辯解是不認識陳婉玉,馮永業則無法否認與陳婉玉有長時期的生意和投資合作關係,利益衝突較明顯,認為若馮氏夫婦「切割」,女方有機會減輕責任……http://bit.ly/1qAIfZH【消息人士:馮太知悉...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, April 9, 2016

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞