港聞

【Emily Online】網民熱捧十年前一哥李明逵被抄牌舊聞 嘆昔公事公辦今特事特辦 (16:41)

特首梁振英女兒梁頌昕行李事件引起全城熱議,究竟係咪「特事特辦」,Emily唔評論啦,不過今日見到有Facebook專頁上載一篇10年前嘅報道,仲話而家睇返恍如「天方夜譚」。

其他報道:葉劉稱特首享VIP服務冇問題 其他人跟規例做

其他報道:何君堯有冇講「689」壞話?周庭話好似有

「昔日香港」FB專頁分享咗一則2006年舊新聞,講緊時任警務處長李明逵有次揸車違返交通規則,警員發現就截停調查,就喺李明逵接受調查時,警員就認出佢係自己老細「一哥」,但警員並冇「特事特辦」,好夠膽咁講「李生,唔該交出駕駛執照來!」結果李明逵被抄牌,亦都有照交罰款。佢事後仲大讚呢位警員做得啱,又話警隊紀律嚴明、人人平等。

一件十年前發生嘅事被重推,5個鐘頭就有超過700次分享,有網友好感慨咁話:「10年後已經全變了」、「昔日公事公辦,今日特事特辦」,「這已經叫當年今日,歷史遺跡!」,亦有網民擔心「下一個十年呢?」

其他報道:報道指機場保安公司將檢視現有程序

其他報道:豪宅住客屈清潔工偷手機 物業經理挺身護工人

【唔好累街坊】古語有云,一人做事一人當,唔關我哋事喎。報道:http://bit.ly/1VcmRas【高永文指特區班子意識到小心運用權力】http://bit.ly/1RK4tCE【葉劉稱特首享VIP服務冇問題 其他人跟規例做】...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, April 8, 2016

相關字詞﹕編輯推介 特事特辦

上 / 下一篇新聞