港聞

【特首跑馬仔】林鄭指參選人應先提班子人選 稱共同理念重要 (14:05)

新一屆特首選舉明年舉行,於政府問責班子工作多年的政務司長林鄭月娥,於now節目《大鳴大放》中談及特首人選理想條件,認為有意參選的人應該先提出班子人選,「如果我有份投票選行政長官,我都想大概知道佢個班子係點嘅樣,因為問責團隊裏面,大家有共同理念係好緊要,唔係話每個人有自己睇法,入到嚟埋咗班,甚至乎埋咗班先識架喎」。

其他報道:高永文指特區班子意識到小心運用權力

林鄭月娥不諱言,她於「埋班」後才認識今屆班子中部分司局長,直言「所以係有一定困難」。

至於青年問題,林鄭月娥稱,要向激進年輕人表明不可以走違背《基本法》及「一國兩制」的路,但承認政府需要加強與年輕人溝通。

其他報道:問鼎特首?葉劉:做好立會選舉先諗

她表示,希望委任青年人加入諮詢架構及委員會,惟要取得成功並不容易,「今日嚟講有效溝通好難,社交媒體太過發達,有陣時啲信息傳播得好快,政府想去回應嘅時候,佢已經接收咗一個或許唔係好正確信息嘅時候,要改變過嚟係好困難」。

【大家醒下喇】是否擔心難以說服其他政黨合作?侯志強說「人貴自立」,最重要是有實力。報道:http://bit.ly/1qdwh82【中聯辦反對組黨?侯志強稱無聽聞無壓力】http://bit.ly/23juosd【侯志強稱逾萬人遞表...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, April 8, 2016

相關字詞﹕編輯推介 特首選舉 林鄭月娥

上 / 下一篇新聞