港聞

【特首跑馬仔】問鼎特首?葉劉:做好立會選舉先諗 (12:23)

新民黨立法會議員葉劉淑儀今早出席港台節目,被問到是否對9月立法會選舉及來年3月行政長官選舉有興趣,葉太回應稱「首要做好9月工作」、「做好呢場仗先去諗」。

其他報道:葉劉稱特首享VIP服務冇問題 其他人跟規例做

其他報道:何君堯有冇講「689」壞話?周庭話好似有

葉劉淑儀表示,9月的立法會選舉嚴峻,社會有很多怨氣,故要「做好呢場仗先去諗(特首選舉)」,她又認為本土派會吸引青年及激進派的票,對激進的立法會議員有影響,而且相信今年投票率高,「如果年輕人出晒黎,佢哋啲票咪浸死我哋」,又認為社會氣氛傾向支持年輕人出來。

對於牽頭成立新政黨「香港眾志」的前學民思潮召集人黃之鋒稱,未能在銀行開戶,葉劉淑儀認為絕對不是政治事件,銀行一向對開戶要求很高,因要防止洗黑錢等罪行。她說自己女兒開信用卡都等了幾個月,亦聽過不少政界人物的兒女開戶口都遇到這些情況。

其他報道:《大公》評論指特首不應打這電話 惟父親緊張女兒非死罪

【勇敢叔叔】周庭又爆料話,原本同佢去旅行劉夢熊因罪成還柙去唔到,電視台搵咗好多建制派人士頂上,但個個都唔敢去,「因為林日曦同蔣麗芸嗰集,見到就唔想去」,所以她大讚何君堯「勇敢」。報道:http://bit.ly/1TH51L1【周庭何君堯...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, April 8, 2016

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞