港聞

【新界黨】侯志強稱實力最重要:只有互相利用,無真誠嘅人幫你 (10:42)

鄉事派組織「新界黨」近日甚囂塵上。牽頭組黨的上水鄉委會主席侯志強稱,希望能取得兩個立法會議席,直言「呢個世界只有互相利用,無真誠嘅人幫你,你無實力,人哋只有睇低你、踩死你」。

其他報道:《大公》評論指特首不應打這電話 惟父親緊張女兒非死罪

侯志強今早出席無綫節目《講清講楚》時,被問到如何取得議席,他指大家都要團結,集中火力向立法會進軍。

至於由過往「抬橋」變成「割蓆」,還有什麼信心說服其他政黨合作,侯志強說「人貴自立」,最重要是有否實力,「無席位都能夠合作,何況你有席位?更加有合作空間啦」。他稱,願意與各大政黨合作,「除非人哋覺得無合作空間」。

其他報道:何君堯有冇講「689」壞話?周庭話好似有

問到若只有「兩席」,如何游說其他政黨合作,侯志強直言:「呢個世界只有互相利用,無真誠嘅人幫你,你無實力,人哋只有睇低你、踩死你。我哋攞一席,就有一個實力,有一個實力,就有人會重視你。你完全無實力,啋你都傻。大家一定要醒喇!唔好沉醉喺美夢嗰度,你以為依附人哋,人哋就會愛你咩?」

他以明、清朝「一夫多妻」為例,「你依附住個男人,個男人就疼惜你咩?唔係架!」

侯志強又說,只要團結少數力量,就能變成大實力,「呢個實力爆發出嚟,重勁過原子彈。唔團結嘅,20個又如何呢?大家醒下喇好嗎?」

【父親的嘮叨?】報道:http://bit.ly/22j4UFF【報道指機場保安公司將檢視現有程序】http://bit.ly/23jfulM【梁振英開腔解畫 字眼與女兒聲明有異】http://bit.ly/1N05MNy【泛民批...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, April 8, 2016

相關字詞﹕編輯推介 新界黨

上 / 下一篇新聞