港聞

【Emily Online】出席講座手機響撳電話兼打機? 馬逢國:唔記得有冇玩遊戲 唔干擾講者就得 (19:24)

戲院、劇場不時有人投訴,話有觀眾睇戲時唔熄手機鈴聲,或者掛住玩電話,形容係「劣質觀眾」喎!不過體育、演藝、文化及出版界功能組別議員馬逢國,就畀人話佢出席講座時手機響,仲不停撳電話。馬逢國同Emily講,唔認為咁樣係唔尊重講者嘅表現,話現場好多人都係咁,只要唔干擾到講者就得。

其他報道:馬逢國談十年:學生冇科5名以內,最後全級第一,點解呢?

有讀者同Emily講,佢噚日喺演藝學院出席「我們都是藝術公民」講座時,見到馬逢國到場聽講座,點知突然聽到佢手機發出「輕快音樂」。有啲觀眾即刻望向馬逢國嘅方向,見到佢快手熄聲,並冇道歉,但之後成場講座都喺度撳電話,嗰位讀者仲見到佢好似玩緊城堡攻打類嘅遊戲。

Emily向馬逢國求證時,佢就話自己當時喺講座上用電話做過好多嘢,好似send whatsappemail,唔太記得有冇玩手機遊戲,但強調自己都係聽緊講者講嘢。

佢又話唔認為撳電話係唔尊重講者嘅行為,因為眼見現場好多人都有撳電話,「只要我唔干擾到佢(講者)就得」。

問到點解聽講座都唔較靜音,佢就話因為之前有人send咗段聲音檔案畀佢,可能聽完之後唔記得熄聲。馬逢國亦話一般睇戲、聽講座時都唔會唔記得熄聲,但偶然都會大頭蝦,「手機好多時有唔同用途,有時有人send sound file(聲音檔)、影片,一下子唔記得熄」。

「我們都是藝術公民」講座主要係講藝發局、藝術界功能組別嘅運作,馬逢國話見業界有個咁嘅公開活動,到場主要係想了解吓大家有咩意見。

其他報道:馬逢國批分離主義 伍嘉良:係咪人講佢又講?

【畀獎金】有員工指,有做了40年的南早員工獲1.5萬,其忠誠度每年值375元。 報道:http://bit.ly/1VDgn2z【港獨爭拗】王振民:大範圍談論宣揚港獨是犯煽動罪http://bit.ly/1VDgQ4V【online...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, 8 April 2016

相關字詞﹕馬逢國 功能組別 編輯推介

上 / 下一篇新聞