港聞

【Emily Online】《南早》員工獲獎金   最多1.5萬   資深員工嘆忠誠唔值錢 (17:23)

阿里巴巴剛收購《南華早報》,阿里主席馬雲早前宣布會向《南華早報》員工發放一次過現金獎,今早員工終於獲知具體金額!Emily聽聞金額由約8000元至15000元不等,正當其他傳媒行家都投以羨慕目光,但南早中人就唔係咁睇,有人更概嘆當日同事對馬雲期望太高喇。

據了解,今次現金獎係由南早的新舊老闆私人出錢,唔少員工都有啲期望,有關現金據悉今日起已陸續傳入員工的銀行戶口,全部係真金白銀,大家當然歡迎,不過南早內部的反應一般,尤其資深的同事,點解呢?

原來有關獎金大約分幾層級,只要係阿里巴巴正式入主南早當日起計,即使係合約員工都有份獲現金獎,年資5年以下約有8000元至9000元左右,更有人做3個月已有8000,其實相當不錯;5年至10年有1萬;10年以上便由1萬起再加上,每級唔同,但差異不算太大;去到25年以上約有1.4萬;30年以上劃一1.5萬元。

有員工指,有人在南早做了40年都只係得1.5萬,其忠誠度每年只值375元,難免有啲心傷,但年資淺的同事心情就較好,因為無啦啦有近1萬元可花,換部電話或電腦都得啦!

其他報道:特首昨日聲明稿號撞下「689」

其他報道:田少要人叫佢田議員 tag#懶巴閉

【不是博士 @樹仁】區諾軒:原來一間大學就係咁睇冇教授位置嘅人。 報道:http://bit.ly/1oHOBF3【嶺大學生會拒晤葉劉 會長:Email掉入垃圾桶】http://bit.ly/1oHHgWf【嶺大學生圍堵校董會紀律...

明報即時新聞貼上了 2016年4月8日

相關字詞﹕南早 傳媒 阿里巴巴

上 / 下一篇新聞