港聞

【《十年》爭議】馬逢國批分離主義 伍嘉良:係咪人講佢又講? (11:29)

立法會體育、演藝、文化及出版界議員馬逢國接受《星島日報》訪問時,指《十年》獲獎受爭議是因牽涉到分離主義,又稱成熟的電影人,若對國民身分認同足夠,便不會拍出《十年》,但馬坦言未看過《十年》。《十年》策劃人兼短片《本地蛋》導演伍嘉良今早出席商台節目回應馬的評論,笑言:「一個成熟嘅電影人又好,普通人都好,應該睇咗套戲先去評論。」

其他報道:馬逢國談十年:學生冇科5名以內,最後全級第一,點解呢?

伍嘉良質疑,馬既然沒有看過電影,憑什麼根據,又或戲中的細節,去認為電影宣揚分離主義?「如果唔係(看過電影後)點評論呢?係咪人講佢又講?」伍嘉良又說,從沒有聽過拍電影必須有國民身分認同,「呢度香港嘛,我相信仍然有創作自由」。伍認為馬以國民身分認同評論電影是不可思議,「呢件事係好冇邏輯及好無知」。

其他報道:馮程淑儀帶行李離開住所 無回應提問

《十年》短片《方言》導演歐文傑在同一節目中表示,外國電影也有以世界末日或外星人為題材,不認同馬指要有「國民身分認同」才是成熟電影人的說法。歐反問:「佢係咪一個成熟嘅、代表我哋界別的立法會議員,我都好質疑。」

【你同意嗎?】馬逢國:「例如美國的電影創作,它有好多潛規則,就是根據社會文化、風族、政治環境而定。會唔會拍美國分裂成52個國家?」報道:http://bit.ly/1qaMQ4k【《十年》獲奬惹批評 杜琪峯:林建岳非拍電影 「佢係畀錢...

Posted by 明報即時新聞 on Thursday, April 7, 2016

相關字詞﹕編輯推介 十年

上 / 下一篇新聞