港聞

【Emily Online】特事特辦 特首昨日聲明稿號剛好是「689」 (11:15)

特首梁振英女兒梁頌昕嘅行李事件引起全城關注,特首辦噚日下午6時22分發聲明,列出5點澄清,話梁特首無要求任何人『叫我梁特首』,亦無使用任何特權。Emily就發現,嗰篇由政府新聞署(GIS)發出嘅聲明編號剛好係0689,咁有緣同梁特首當選嘅得票一樣喎。

該篇由政府新聞處發出嘅稿件編號為「GIS201604070689」,GIS係政府新聞處嘅簡稱,20160407係日期,而尾隨嘅數字就係嗰份稿件當日嘅編號。有網民亦留意到呢個熟悉嘅數字,不敢疑惑係咪咁橋?

Emily了解過,其實政府相關部門每日都會發唔同嘅稿件畀傳媒,除了GIS,好似以WR開頭嘅天氣報告、空氣質素健康指數與空氣質素(API)、編輯注意(ANE)、消防處出嘅稿件(FSD)、警務處出嘅稿件(PPRB)等等,所有稿件雖然開首嘅簡稱不同,但後面嘅數字會由電腦按當日出稿嘅次序編排,並不涉及人手。所以今次件事真係咁橋啫!

【過來人】葉建源笑言,喺特首「行李事件」發生之前,仲以為重新辦手續係唯一方法𠻹。 報道:http://bit.ly/1qaEpWO【泛民批難釋疑慮 葉國謙﹕可檢討機制】http://bit.ly/1qaEaek【特事特辦?】送行李事...

Posted by 明報即時新聞 on Thursday, April 7, 2016

相關字詞﹕特事特辦 梁振英 梁頌昕 機場 機管局

上 / 下一篇新聞