港聞

【Emily Online:港獨爭拗】回應香港民族黨 葉太:唔覺我有迷途 (10:08)

行會成員、新民黨主席葉劉淑儀(葉太)早前去信「香港民族黨」,話希望討論吓本土主義等議題,但就畀香港民族黨拒絕,話除非葉太「迷途知返」,否則無事可議喎。葉太今朝就同Emily講「唔覺得我有迷途」,但都話希望聽下點解年輕人會支持港獨。

其他報道:葉太指本土主張思維有點混亂

葉太早前寫信畀香港民族黨,話希望就本土議題、各種社會問題交流吓睇法,但香港民族黨就喺FB公開拒絕,話除非葉太「迷途知返……支持香港獨立,否則無事可議」,又鬧佢當年強推廿三條,罪行「罄竹難書」!

其他報道:葉劉約晤大專學生會 再食檸檬

不過,葉太就對Emily講「唔覺得我有迷途」。佢強調,基本法已經講到明香港係中國不可能分離嘅一部分,作為議員冇可能支持違法活動,「但好想聽吓年輕人講,點解要支持港獨,對社會有咩不滿……想同佢哋講,港獨唔係解決辦法」。

【那邊廂,他承認了】 報道:http://bit.ly/1qaHvtG【巴拿馬文件】冰島漁農部長接掌政府 今秋提早大選http://bit.ly/1qaHC8T#明報 #明報即時新聞 #卡梅倫...

Posted by 明報即時新聞 on Thursday, 7 April 2016

相關字詞﹕港獨 葉劉淑儀 香港民族黨 編輯推介

上 / 下一篇新聞