港聞

葉太指本土主張未清晰定義港人 「思維好似有啲混亂」 (09:35)

行政會議成員、新民黨主席葉劉淑儀去信各大專院校學生會及「香港民族黨」,約晤年輕人討論本土議題及港獨思潮。她今早接受《明報》訪問時表示,希望聆聽年輕人對社會有何不滿,又指不少本土主義、「港人優先」主張並未定義何謂「港人」,「思維好似有啲混亂」。

其他報道:葉劉約晤大專學生會 再食檸檬

葉劉淑儀向本報表示,有學生會正在「轉莊」,而其他學生會尚未回覆。問及希望討論什麼本土議題,她稱「咩都可以」,例如為何年輕人會有港獨建議、是否了解港獨可能違法等等,亦希望聆聽年輕人為何支持港獨,「想了解佢哋思維」。

葉太又稱,不少人提出本土主義、港人優先主張,但連何謂「港人」亦未定義,「思維好似有啲混亂,覺得佢哋(提出本土主義者)思維唔係好清晰,不符事實……連港人係咩都唔知」。問及約晤年輕人談「本土」是否為選特首鋪路,她強調「完全冇相關」。

其他報道:田少要人叫佢田議員 tag#懶巴閉

對於樹仁大學學生會公開在facebook拒絕其邀約,葉太回應稱「希望將來有機會,多啲溝通總係好事」。她形容自己已「伸出橄欖枝」希望了解年輕人思維,「佢哋仲係後生、仲係年輕,做人冇嘢係絕對嘅,世界冇永遠嘅敵人,亦唔係好多嘢係絕對啱、絕對錯,希望將來有機會同佢哋傾下偈」。

【過來人】葉建源笑言,喺特首「行李事件」發生之前,仲以為重新辦手續係唯一方法𠻹。 報道:http://bit.ly/1qaEpWO【泛民批難釋疑慮 葉國謙﹕可檢討機制】http://bit.ly/1qaEaek【特事特辦?】送行李事...

Posted by 明報即時新聞 on Thursday, 7 April 2016

相關字詞﹕港獨 本土 葉劉淑儀 編輯推介

上 / 下一篇新聞