港聞

【短片:特首特辦?】葉國謙稱機管局應檢討機制  讓「失魂魚」便於取回禁區外行李 (18:34)

有傳媒報道稱,梁振英涉向機場職員表明「特首」身分,替幼女梁頌昕將遺留在機場禁區外的手提行李送入禁區。行政會議成員兼民建聯立法會議員葉國謙認為,機管局應考慮檢討機制,讓「失魂魚」可免卻再接受出入境手續,就可取回遺留在禁區外的行李,使之更「便民」。

其他報道:梁國雄嘆特首手下局長公務員如「廁紙」

其他報道:運房局長張炳良:公務員不會被「當妹仔咁使」

葉國謙稱,現時的制度要遺留行李的乘客「兜返個圈」,要辦理出入境手續方可取回行李,「其實呢點喺便民角度上,係咪都應該,機管局可以考慮一啲機制,能夠俾一啲類似嘅『失魂魚』喺親人或朋友手中,可以接返遺留嘅行李,繼續檢查呢?」

被問及他的建議涉及機場保安,葉設問「係咪喺不影響保安下,係咪可以有一啲機會、有一啲途徑,去解決呢啲問題呢?」並續道「我認為係可以,唔係好困難」。他補充,事件引起社會關注,梁振英應澄清事件。

其他報道:被指致電機場助女行李送禁區 梁振英今早上班不理追問

 

【洗邋遢】長毛:特首不單自己要用特權,做一些只係益佢自己,或者同公眾利益相違背的事,連他家屬都是這樣,絕對不能容忍! 報道+短片:http://bit.ly/209JhIk【特首特辦?】梁振英未回應 機管局、國泰:了解中...

明報即時新聞貼上了 2016年4月7日

相關字詞﹕編輯推介 特首特辦

上 / 下一篇新聞