港聞

【特事特辦?】fb即現「抽水」Post Neway小編要人叫全名 高呼「叫我梁特首」餐廳送特權雞翼 (16:21)

特首梁振英被指致電機場管理局前線職員,稱「叫我梁特首」,要求將其幼女梁頌昕遺留在禁區外的手提行李帶回候機室給女兒,最後機管局「特事特辦」,在未按須由物主親領行李的正規程序下,由機管局職員送入禁區候機室給梁頌昕。

事件傳出後市民嘩然,質疑特首一家是否有特權,而「叫我梁特首」一句更成熱話,fb即現疑似「抽水」幽其一默。

相關報道:特首濫權?張炳良:當局重視機場安全

梁振英未回應 機管局國泰皆稱了解中

其中卡啦OK龍頭Neway的fb小編,下午貼圖描述客戶服務員與客人的對話,服務員先禮貌稱「陳小姐你好」,客人即稱「叫我陳經理」,fb小編質疑是否稱呼一定要加職級,並稱「咁我唔係叫小編咁簡單,請叫我全名 『Neway Karaoke Box Hong Kong Facebook 小小編』」。

不少網民笑爆認為小編意有所指,有人笑Neway小編「好大官威」,問小編「要不要幫你搬行李」,小編搞笑回答,「你唔係要我行呀嘛,快D搵2個壯丁搬埋我上機」。

有人稱要向小編發個「靚抽獎」,有人搞笑稱或是一場誤會:「人哋係咪叫陳敬妮~」亦有人擔心小編安危,溫馨提示「小心方丈份人好小氣」,小編即憑二創歌詞寄意,「嚇得我騰~騰~震,真係震到我入~心」。

Neway抽水就得啖笑,一向關心社會的食肆「心燒食堂」的抽水Post,對消費者而言就實際得多,店方公布「又係689,多謝689,因為689地位超然,大家又有着數喇!」

因應特首家庭的行李事件,店方稱,今晚起至本月底,「每位有特權嘅食客,落單時向店員大大聲講『叫我梁特首』,即送你一隻『梁特手』(特權手羽先)雞翼」,搞笑稱幫襯的食客不單有特權,地位仲好超然添!

相關報道:公民黨機師憂涉濫權影響飛行安全 要求交代

涂謹申質疑梁無視國際保安 「特事特喺邊度?」

【嬲嬲】張炳良回應指,任何官員到立法會會議上都需慎言,「我心裡面點諗,可能都好憤怒,但我要平靜,做唔到陳議員嗰種。」報道:http://bit.ly/1UJIwWX【特首特辦?】梁振英未回應 機管局、國泰:了解中...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, April 6, 2016

相關字詞﹕編輯推介 特事特辦

上 / 下一篇新聞