港聞

【短片:鄉事組黨】侯志強稱組黨吸更多選民 「一圍枱可以加位 唔一定拉人落嚟」 (09:44)

15個鄉委會代表昨日舉行聯合記者招待會,表達反對以鄉議局名義組黨,其間遭上水鄉委會主席侯志強及十八鄉鄉委會主席梁福元,連同大批鄉民「踩場」,稱要解釋組黨立場。

其他報道:反組黨鄉事發起人泛淚稱:發叔曾提醒勿得罪朋友

侯志強今早在港台節目表示,昨日「踩場」並非如傳媒報道「揮軍南下咁嚴重」,只是「新界人新界事好關心,貴哥(沙田鄉委會主席莫錦貴)開記召,好想聽清楚」,又指只是「舉牌好濕碎」,全香港市民都會接受。

侯說,現今政治環境不應只得兩個極端,或許「有人會鍾意侯志強挺身而出」,認為組多一個黨是吸納更多選民,「唔好覺得一圍枱就係12個人,可以加位,唔一定拉一個人落黎」。

侯形容自己是「維新派」,不是鞏固王朝,而是為全香港服務,「我搞間公司招股東會員請伙記,為市民做嘢,唔明白佢地點解要咁搞,係咪受壓力?」

其他新聞:15鄉委會反組黨 侯志強「踩場」

問到是否不想再「依附政黨」,侯回應說「人貴自立」,「樣樣都要靠人,點解要搖尾乞饒?」侯又指自己已到退休之年、無憂,但仍有精力回饋社會,為新界居住的人及不平事向政府發聲。

【大塞車,即係好多人想睇?】利申:昨晚小編全家一齊睇「波蘭密友」。 報道:http://bit.ly/2094QbY【學生讚兒童節目「得意」 盼增問答遊戲】http://bit.ly/2094VMO【亞視牌費罰款欠820萬 政府將民...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, April 6, 2016

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞