港聞

【短片:港視發牌風波】莫乃光倡剔除行會及特首發牌角色 (13:32)

商人王維基旗下的港視因未獲發免費電視牌照而提出司法覆核,上訴庭今早裁定行會上訴得直。資訊科技界立法會議員莫乃光擔心,是次裁決會令現時政策更加不清晰,「好似原本政府政策講咗嘅就係咁,如果講漏咗,或者講得唔清楚,隨時政府可以有另外一啲解讀」。

莫乃光稱,今次裁決否定了原訟庭早前曾提出,港視可以對發牌有合理期望的論點,將來業界會因而無所適從,「政策會不會有地方係『陰』佢哋,可能將來講得唔清楚或者無講過嘅嘢,突然間政府都可以提返出嚟。」他又擔心,今次裁決會令行會繼續有更大的干預權力,進一步令業界無所適從。

莫乃光建議,將來政府修訂廣播及電訊條例合併時,應該將行會及特首發牌角色剔除。

【呢個冠軍......】報道:http://bit.ly/1V88zHg其他即時新聞:【美設假大學放蛇 拘學生簽證詐騙21疑犯】http://bit.ly/1N7Muka【WhatsApp新增「點對點加密」 阻第三方讀取用戶信息】...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年4月5日

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞