港聞

【網上熱話】小一常識題問預算案發表日期 家長都未必識 「邊間學校咁無聊要問一個6歲小朋友呢啲問題?!」 (14:39)

早前本港就小三TSA(全港系統評估)的存廢引起爭議,有家長批評TSA試卷太艱深。原來不只小三TSA卷被評艱深,初小常識時事題的程度亦惹來爭議。有家長在網上群組貼出小一子女的常識卷,考卷中的4道時事選擇題全數答錯,家長反問「小一學生會識呢d時事題!」另外有家長小一常識還會問《財政預算案》的發表日期、立法會新界東補選的當選人等。

帖文中的題目問到哪個公園設有「百鳥苑」、今年二月初哪一個地區發生大地震等。旋即引來網民熱烈討論,家長評批考卷太艱深「九龍公園入面有個百鳥苑,真係常識嚟咩?日常智(知)識喎?!」、「老師當小一生一定會睇新聞,但新聞都唔會講百鳥苑係邊」。

小一功課問道本年度《財政預算案》的發表日期、立法會新界東補選的當選人。除了考核內容艱深,有網民批評句子結構過份深奧,如「哪項政府大型基礎建設如未能取得追加撥款而要發出暫停工程通知?」小一生或難以理解。

小二常識題比小一題目艱深是意料中事,但有家長貼出其小二子女功課,題目問到「教育局邀請多少間小學參與小三全港性系統試行計劃」,令網民大喊「恐怖」,「邊間學校咁無聊要問一個6歲小朋友呢啲問題?!」

【用得其所?】究竟國父與一兩國制有乜關係呢?報道:http://bit.ly/1S0XWFO其他即時新聞:【港視發牌風波】行會上訴得直http://bit.ly/1qpLP9i【港獨爭議】劉炳章指港獨如教人搶劫銀行 是對錯問題 憂...

Posted by 明報偵查報道 on Tuesday, 5 April 2016

相關字詞﹕家長 功課 編輯推介

上 / 下一篇新聞