港聞

【《十年》爭議】杜琪峯指林建岳非拍電影 林反駁:餐廳道菜好唔好味,單由廚師評價? (12:35)

《十年》獲得本屆香港電影金像獎最佳電影惹起爭議,其中電影投資者林建岳認為形容是香港電影界的不幸,政治綁架了專業。著名電影導演杜琪峯昨晚被問到林建岳的說法時稱「林建岳唔係拍電影㗎嘛,佢係畀錢拍電影㗎嘛!」

林建岳今早回應稱,「打個比喻,好似我投資餐廳,道菜好唔好味,係唔係單只由個廚去評價呢? 好似米芝蓮評級啲餐廳幾多星,都係由唔同嘅專業食評家去評啦」。

林續說,最專業的香港電影評論學會,在「最佳電影」上選了《踏血尋梅》,導演會則選了《智取威虎山》。他又說「我都唔知阿杜(杜琪峯)想講乜嘢,可能佢想叫大家去睇最專業嘅《樹大招風》(杜監製的電影)啦」。

【呢個冠軍......】報道:http://bit.ly/1V88zHg其他即時新聞:【美設假大學放蛇 拘學生簽證詐騙21疑犯】http://bit.ly/1N7Muka【WhatsApp新增「點對點加密」 阻第三方讀取用戶信息】...

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, April 5, 2016

相關字詞﹕十年 編輯推介

上 / 下一篇新聞