港聞

【港獨爭拗】林煥光:港獨「切割真正根源」死路一條 指現時行政立法關係最不順暢 (17:20)

行政會議召集人林煥光接受訪問時回應「本土」問題,直指「港獨」是死路一條,「將真正香港根源切割晒」。

其他報道:《十年》獲獎只因政治?黃秋生:根本不懂電影

林煥光接受「香港願景」研究計劃召集人曾鈺成訪問時認為,現在年輕人講「本土」,不能忽略他這批前人當年的「本土」經驗,「70年代講本土,稍為讀過吓書嘅年輕人,都會有一種感覺,我哋本土始終唔脫離得文化上、歷史上中國人呢種咁樣嘅根」。

至於「本土」近年興起並成為針對對象,林煥光相信與近10年政治爭議有關。他解釋說,關心政治及社會的年輕人,這10年抱着香港民主化可以一步一步走下去的希望,但「忽然間去到某個位嘅時候發覺『自決』,原來去到政制呢個位時,呢個關口係唔容易打得開」,故激發衝突,並到了現在「獨立」的極端主義。

其他報道:馮煒光指「愈罵港獨愈獨」論倒果為因

他強調,「港獨」是死路一條,又認為「獨立」並非「本土」,「獨立將真正香港根源切割晒」。

林煥光亦提到行政立法關係,形容「有時比較順,有時比較唔順,依家可能屬於最唔順嘅一個時期」。

他認為,導致今日情況因政府與立法會內政黨無組成「政治上可行」聯盟,「就算係鬆散,唔係憲制上寫落嘅,都要有一個聯盟,如果無一個政治上『可行』嘅聯盟,就會出現依家咁樣嘅情況」。

【倒果為因】馮煒光指,2011年是港獨思潮切入點……http://bit.ly/1US91tF【梁振英指政府「港人優先」 毋須獨立維護港人利益】http://bit.ly/1TxUamz【愈禁愈紅】《十年》上內地熱門榜?網友下載美國...

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, April 5, 2016

相關字詞﹕編輯推介 港獨 林煥光

上 / 下一篇新聞