港聞

【網上熱話】小五專題研習要拍廣告 家長訴苦:老師無教過,咁要家長出手嗎? (10:38)

專題研習是小學常識科其中一個重點項目,在網上群組有家長投訴,稱就讀小五的子女常識科專題研習中,要求6名學生一組,共同製作一段廣告,需要學生自己拍攝、剪接以及加上後製效果等。但教師未有教授學生如何用電腦製作,該家長質疑學校做法,變相要求家長協助子女完成功課,更「嚴重影響家庭關係」。

家長在facebook「不願小朋友成為功課奴隸」群組中大吐苦水,「我真係唔明白!小五學生的常識project(專題)要拍一個廣告,要自己拍攝丶剪接,加音樂字幕等,但係老師又無教過如何用電腦製作,咁家長要出手嗎?」家長不滿學校變相要求懂電腦的家長協助學生完成功課,做法不能接受。

該家長又提到,去年子女的專題研習,當中訂明用電腦打字會得到較高分,惟家長稱學校從未教授過中文輸入法。有另一家長留言稱,「(子女)小一已經開始學中文輸入法。

有網民提出意見,稱現在手機應用程式可助學生完成功課,但該家長反駁「咁即係提早叫小朋友用手機」,認為做法不可取。

有網民認為要求小五學生完成影片功課是「太過份,應該是中五功課吧」,同時有另家長留言,「我細女K3畢業要拍二十秒片多謝老師,入落usb交,能夠話我唔識拍片,無錢買usb手指唔做嗎?」

有家長鼓勵發帖的家長樂觀與子女共同嘗試完成功課,「只要佢(子女)肯嘗試,而你又俾啲鼓勵,相信都會有令人會心微笑嘅作品出現嘅,不將功課當成苦差,其實會有另一片天空」。

【祝早日康復】一名女跑手因被跘倒墮地,以致鼻樑爆裂、額頭腫起血瘤、手指尾脫臼變形,傷勢嚴重。報道: http://bit.ly/1XcZYRq【煥然壹居提前1個月揀樓 王坤:巿建局「搶閘拉客」 籲重新檢視售價】...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, April 4, 2016

相關字詞﹕網上熱話 家長 專題研習

上 / 下一篇新聞