港聞

【《十年》獲獎】洪祖星籲評審問良心:唔係啱聽啱睇就畀同情分 (10:32)

《十年》在今屆香港電影金像獎只獲一項提名下奪得最佳電影,爭議不斷。香港影業協會理事長洪祖星批評頒獎禮應是專業,而非「講啲故仔啱聽啱睇就畀同情分」。

其他報道:《十年》單項不入圍卻膺最佳電影?舒琪解畫

洪祖星接受港台節目電話訪問時稱,他自己亦有份投票,認為5部最佳電影中,「排隊都未輪到《十年》」,又說「香港電影水準到呢度?畀人笑死」。他稱,專業評審若因電影內容「啱聽」就給予同情分,對全港所有電影製作人及演員均不公道,又指設立金像獎至今,「有邊套係單項提名可以拎到最佳影片?」,並說「人哋用100分鐘拍一套片,你地用15分鐘,你話公唔公道?」質問「十年有咩藝術喺度?」

洪祖星又認為《五個小孩的校長》是真人真事,不相信《十年》好過《五個小孩》,即使只看票房都贏,呼籲評審「憑良心諗下點解要投呢套片(十年)」。

其他報道:指《十年》精神可嘉 岑建勳:但最佳電影唔係咁解

【評審意見】《十年》獲獎,爭議未息,金像奬評審有何看法?報道: http://bit.ly/1qkFkES【指《十年》精神可嘉 岑建勳:但最佳電影唔係咁解 稱評選非政治化但可能情緒化】 http://bit.ly/1qkqkXu【稱...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, April 4, 2016

相關字詞﹕十年 金像獎 編輯推介

上 / 下一篇新聞

相關新聞