港聞

稱未看過《十年》 黃百鳴評獲獎是「笑話」、「極大錯誤」 令香港電影倒退十年 (20:32)

獨立電影《十年》昨晚獲頒金像獎最佳電影,資深電影人黃百鳴直言是「笑話」、「極大錯誤」,對結果感愕然。他認為《十年》奪獎會令香港電影倒退十年,「以後香港電影無準則,不如我拍個尖銳啲嘅題材,我就攞最佳電影,我使乜要咁畀心機去做好一部電影?以後香港電影仲點會進步?」

相關報道:林建岳指《十年》得獎是香港電影界的不幸 稱政治綁架了專業

他認為電影是綜合藝術,最佳電影應頒予各個崗位,包括導演、演員、燈光、攝影等均有高水準的作品,「如果你覺得(《十年》)題材係新穎,創意係好,咪畀個最佳劇本囉,你唔可以畀個最佳電影佢」。他質疑《十年》不能代表2015年的香港電影,「香港電影仲要行出外面,要畀人睇,你代表2015年嘅最佳電影,去畀外國人一睇,吓?咁㗎?咩嚟㗎?甩甩漏漏咁」。

不過,到底《十年》有何甩漏?黃百鳴坦言自己未看過該片,「老實講我無睇過呢套戲,但我覺得佢50萬可以拍到識飛嘅呢,我都服咗佢」。

黃百鳴是《葉問3》的監製兼出品人,該片有份角逐今屆最佳電影。他說,因前作《葉問》已得過最佳電影,「唔會套套都畀你」,故事前已認為再奪獎機會不大,不抱很大希望,「亦唔係話食唔到嘅葡萄就酸,唔係嗰樣嘢」。他說,《十年》是低成本製作,未獲其他項目提名,從專業角度「唔係攞最佳電影」。若其他提名電影獲獎,他覺得合理。

相關報道:擔心秋後算帳? 爾冬陞:唔怕亦唔會 不信電影界現白色恐怖

【真係不幸】林建岳感到《十年》成為「最佳電影」對電影人來說不公平,是政治綁架了專業,將電影評獎活動政治化了。報道: http://bit.ly/1qoY1a6(關注 #香港電影金像獎 ,請LIKE Mingpao OL)【金像獎】內...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年4月3日

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞