港聞

【港獨爭拗】吳克儉指香港不嬲是國家不能分離的一部分:(港獨)係錯嘅 (18:50)

打正旗號爭取「港獨」的香港民族黨成立後,政府高官相繼表態。教育局長吳克儉下午同樣被問到「港獨」問題,他直指「呢個咁嘅講法係錯嘅」。

吳克儉表示,「香港不嬲都係國家唔能夠分離嘅一部分」,「一國兩制」及《基本法》都有強調這一點,認為這是「大是大非」、「清清楚楚」的事,「如果留意到有些人開始講港獨倡議,從大是大非、對與錯嘅大前提,好清楚呢個係錯,違反《基本法》,挑戰『一國兩制』」。

問到為何不能講,以及為何官員要「圍剿」學生,吳克儉只重申「《基本法》好清晰,『一國兩制』好清晰,所以唔好混淆」。他又說,這些討論很大成分誤導別人,「所以我哋好清晰,無混淆地講清楚是非黑白,呢個咁嘅講法(港獨)係錯嘅」。

【隔空對戰】黃之鋒:傻仔白癡依種標籤,真係一種純情緒發泄嘅小學雞指罵。 報道:http://bit.ly/1UMCNji【何柱國稱梁振英依法辦事「好忍讓」非「狼英」 撐梁連任?何:如無其他人爭會支持 】...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, April 3, 2016

相關字詞﹕港獨

上 / 下一篇新聞