港聞

下一篇
上一篇

【短片:Emily Online】蘇錦樑見記者都玩Facebook live (17:42)

Facebook早前加入新功能Live,用戶可隨時現場直播自己喺度做緊咩,等其他朋友即時睇,唔少明星都鍾意玩,估唔到呢個風潮,連政府官員都加入,商務及經濟發展局長蘇錦樑(Greg)今日見記者,講吓旅遊業發展,介紹吓美食車先導計劃嘅最新情況,而佢嘅個人fb上,亦同時直播自己見記者,等網民一齊聽吓佢講咩。

從片段可見,Greg同一齊會見傳媒嘅旅遊事務專員朱曼鈴由走廊行緊出去見記者時,已經開始直播,Greg就一直講嘢,但似乎收音有啲問題,令網上觀眾都唔係好聽得清楚。Greg會見傳媒時,拍片者企喺部分記者後面繼續直播,現場所見,原來係一個女仔幫佢拎住iPad拍片直播,直至記者會完結。Emily現場都有問呢位拍片者身分,但佢就無透露喇。

對於Greg呢個新嘗試,部分網民立即喺佢fb留言讚好,但收看數目唔算多,直播期間一直只得十幾人同時觀看,廿幾分鐘嘅live,大約有200人觀看。

【難離難捨】他笑言,上任後參加不少大愛同盟活動,不少朋友、親戚向他「出櫃」表露心聲,笑言自己「信得過」。報道+短片:http://bit.ly/1RGCWRr【陳章明﹕反歧視立法「最不可取」 誤指現有法例可保障性小眾 議員批無知不適任...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, March 30, 2016

上 / 下一篇新聞