港聞

下一篇
上一篇

【標準工時】勞方指杯葛諮詢 資方劉展灝:可透過其他渠道收集聲音 (10:08)

標準工時委員會4月底就標時立法展開第二輪諮詢,最快9月至10月向政府提交報告。標準工時委員會資方代表劉展灝稱,就「合約工時」達成共識是邁進一大步,又認為本屆政府已兌現承諾,成立標時委員會。

劉展灝稱,不能說政府「完全冇做過嘢」,因過去3年委員會很努力,作全面調查及公開諮詢,得出的方向是大家都認為現時訂立標準工時未必適合,「(本屆政府)已經做咗承諾嘅嘢,就係成立標準工時委員會」。他又說,任何國家地方,「選舉時嘅承諾係一樣嘢,可唔可以喺任期內做晒所有嘢係另一樣嘢」,故不存在「找數」問題。

劉指,本港現時已有最低工資,「已經好安全、係一個保護線」,而訂立合約工時已邁進一大步,因每個僱員都可以有選擇,資方亦已讓步,僱主不能走灰色地帶。

劉展灝說,若工會杯葛4月舉行的第二階段諮詢,仍可透過其他渠道收集聲音,報告不會只有單方面,但希望工會能參與,「要嚟表達意見,唔係企喺度嗌口號」。

勞方委員梁籌庭昨指,勞工界將杯葛標時會諮詢,下月15日會舉行勞工界大會,議決授權勞方委員退出標時會。

【罵同志會入罪?】候任平機會主席陳章明除了誤把「同志」稱作「老同」(泛指隱君子),接受本報訪問時亦誤以為現有法例保障性小眾免受歧視,以為公開罵同性戀者行為可以「入罪」,提到毋須推動加速禁止性傾向歧視立法……...

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, March 29, 2016

相關字詞﹕編輯推介 標準工時

上 / 下一篇新聞