港聞

【Emily Online】CY帶愛犬逛西九海濱 被指遺狗糞推落樹底 網民狂轟無公德心 (20:35)

特首梁振英前日同兩隻愛犬老虎狗Speedy同雪橇狗Bond去西九龍海濱長廊嘅寵物區,畀網民捕獲。不過,網民就指CY嘅狗狗便便後,CY無好好咁處理狗糞,質疑佢係無公德心嘅狗主。

網民Charlotte喺facebook貼相,星期日下午3點幾,喺西九海濱長廊見到CY,但佢話CY隻狗狗大便後,狗主竟然將便溺「用樹葉之類物體推落樹底啲泥嗰度」,當時見到CY問助手拎嘢,以為佢會用袋執返大便啦,點知助手只係畀咗支水佢,就咁用水沖一沖石屎地,然後就走人。Charlotte直言如果係行山都無乜所謂,「但喺狗公園,好似唔太衛生喎!」

不過,Charlotte上載咗4張CY放狗相,但就未影到狗狗便便情形及「證物」相。

Charlotte呢個帖文引起唔少迴響,至今晚已有逾800個網民轉發,有人直言應該「叫佢(CY)食返」、「佢地位超然唔洗做呢啲嘢架」,亦有網民叫CY盡返狗主責任,直斥他無公德心。

Emily向特首辦查詢想求證事件,但就未獲回覆。

其他報道:梁振英評分升但續低於警戒線

【強力證據】平機會:留意到有強力證據顯示包括新移民、尋求庇護者和尋求其他保障人士等不同群體受到居民身分歧視。旅遊業界亦對建議表示憂慮。報道: http://bit.ly/1VRdo77 (《我們的天空:同根生》劇照)【平機會促政府諮詢...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年3月29日

相關字詞﹕編輯推介 梁振英 動物 西九

上 / 下一篇新聞