港聞

下一篇
上一篇

【短片】社協指區議會民政驅趕露宿者「冷血」 區議員斥侮辱 稱「用心幫露宿者」 (14:55)

民政專員蔡亮與油尖旺區議員今早開會討論區內露宿者問題,社區組織協會帶着寫有「抗議油尖旺民政冷血第6次驅趕露宿者」橫額,到場示威抗議。

區議員鍾港武見到橫額字眼後,直指「嘩,咁樣好過份喎」,拒絕接收請願信,協會幹事吳衞東反問:「你拆人屋過唔過份?毀人家園喎!」鍾港武否認,又說「你唔應該話人哋冷血,呢個對人好大侮辱,你唔識去尊重人」,強調他們用心、熱心幫助露宿者。雙方「疊聲」對罵。

吳衞東則批評「你拆人屋,你尊重露宿者咩」。

民政專員蔡亮表示,一向願意接信及在橫額前影相,因為尊重表達自由,但對今次橫額「不贊成,亦不接受」。最終蔡亮未有接過請願信,只稱願意邀請吳衞東一齊開會。

【唔買都借嚟睇下!】森記書局老闆陳琁對抗戰歷史的書籍份外上心,她強調,欲了解一段歷史,應多讀不同背景的作者的書,「不斷從每個人口中求證、加上自己分析,沒有哪一本書最好之說,要識得自己揀書!」報道:...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年3月28日

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞