港聞

下一篇
上一篇

曾斥領展無良 旗下基金會收領展資助搞旅行 陳恒鑌否認「呢頭批評嗰頭唱好」 (10:18)

青衣長發街市商戶早前罷市抗議領展將街市服務外判,協助商戶的民建聯議員陳恒鑌直斥「領展無良」,但之後有青衣居民發現,新界青聯發展基金會於區內舉辦17元一位的「親子一天遊」,而新界青聯現任執委會主席就是陳恒鑌,事件引起熱論。陳恒鑌回應時強調「不存在呢頭批評(領展),嗰頭唱好佢」。

相關報道:陳恒鑌:當年市民普遍支持領展上市

其他報道:雙非媽細數孩子跨境上學辛酸「我現在很後悔」

陳恒鑌今早於DBC節目稱,該基金會並非由他做主席,又認為領展應份回饋居民,「領展搵咁多錢,攞返啲錢出嚟畀居民去享用呢,呢樣嘢係應該嘅,市民攞呢啲錢去搞旅行呢,唔需要多謝領展」。他承認有參與今次旅行,但稱有繼續批評領展,「一間公司若做得唔好,應該批評,不存在呢頭批評,嗰頭唱好佢」。

陳恒鑌重申,即使旗下機構申請領展資助搞活動,不代表不可以批評它,「住喺公屋唔可以批評房署咩?長毛(社民連議員梁國雄)住喺公屋佢係咪唔可以批評房署啊?」

問到有多少資助額以及有否利益衝突,陳恒鑌指不清楚資助額多少,強調有關資助「實報實銷」,全數用作搞活動,他不涉及任何利益。

【早知當初】有學童每日由布吉到元朗上幼稚園,單程交通已要約3小時;又有孩子在港上學用繁體中文,家人在功課上幫不了忙,家裏不說粵語,又影響了孩子融入學校生活。報道:http://bit.ly/1Rolzpv其他港聞:【政總「泥頭山」兩小...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, March 28, 2016

相關字詞﹕編輯推介 陳恒鑌 領展

上 / 下一篇新聞