港聞

下一篇
上一篇

【李波事件】李波是中國人? 葉國謙:佢本身係香港永久居民……睇佢自己認乜囉 (09:24)

港區全國人大代表、民建聯立法會議員葉國謙今早出席DBC節目時,再次被問及銅鑼灣書店負責人李波事件。他指,李波事件核心問題是是否「跨境執法」,是否有人綁架、脅持李波返回內地,但他表示:「人哋點氹你(返內地)係兩回事,但唔係屬於跨境執法。」

問到作為港區人大代表可如何反映港人對事件憂慮,葉國謙稱「我做咗架喇」,包括已向全國人大法工委副主任李飛反映事件,以及於兩會期間提出加強有關部門培訓,了解《基本法》及「一國兩制」。

至於持有英國護照的李波,無用回鄉證或特區護照入境內地,法律上如何可認定他是中國人,葉國謙指:「佢本身就係香港永久居民(主持:唔等如佢係中國人嚟架)可以咁講,睇佢自己認乜嘢囉。」他又說,無深究李波持有的是英國護照或居英權,但指「可能你自己認英國人,可能英國人唔認你喎」。

【一封信惹的禍】還有多少人會被失蹤呢?報道:http://bit.ly/1XX1w26【傳媒人賈葭今晚獲釋 稱不方便透露受查細節】http://bit.ly/1pSHICy【「倒習信」延燒 BBC稱20人被拘】...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, March 27, 2016

相關字詞﹕編輯推介 李波事件 葉國謙 書店5人失蹤

上 / 下一篇新聞