港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】葉劉泉州偶遇「麒麟」 (18:46)

趁住復活節,新民黨葉劉淑儀帶團同逾百個大學生,到古代海上絲綢之路發源地福建泉州交流。不過估唔到返到大陸,葉劉都可以有緣撞到「麒麟」!

不過其實呢隻神獸,雖神似「麒麟」,但經醜化後,其實被稱「貪」獸,係古代用來警惕做官者,要一心為民,切勿起貪念。

聽聞古代唔少官員,都要專程來呢個「廉潔牆」拜一拜。曾做過政府高官嘅葉太,都特意到此一遊,影相留念。

【多謝國家】李力持批評,社會上有人濫用「香港人」說法,認為他們主張本土優先,令社會不能容納新移民、簡體字和普通話。報道:http://bit.ly/1RDaUDa【「去國立化」與「旺角小事」的道德經濟學(文﹕許寶強)】...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, March 27, 2016

相關字詞﹕編輯推介 葉劉 麒麟

上 / 下一篇新聞