港聞

下一篇
上一篇

邵善波轟建制不團結「搞搞震」 李慧琼:建制是「競爭對手」非鐵板 黃國健促邵解釋 (13:59)

民建聯李慧琼、自由黨鍾國斌及工聯會黃國健出席《城市論壇》時,齊齊反駁中央政策組首席顧問邵善波早前炮轟建制不團結,「各自搞搞震」及失職等言論。

其他報道:再版抗戰書抽反共篇章 森記圖書老闆指「愈(校)對愈嬲」

譚允芝:捍衛法治要尊重法律 勿不利己就不尊重

《城市論壇》中午討論建制派關係等議題,其間主持提到邵善波批評建制派言論。李慧琼認為「應該要公道講」,強調建制派不是「鐵板一塊」,而是「競爭對手」,「有人諗住建制派鐵板一塊,呢個根本唔係事實架嘛,係咪?主持人你都好清楚架,我哋(建制派)喺共同議題上可以走在一起,都希望不同議題上多啲合作空間,但係從來都係實際競爭對手」。

問到邵善波以往沒像今次般批評建制派,李慧琼則說「可能你(主持)無留意啫」。

鍾國斌強調,建制派並非一個政黨,「認為40幾位都係同一樣嘅理念,同一樣嘅處理方法嘅話,嗰個叫建制黨啦,佢使咩我哋分黨分派。自由黨代表工商界,工聯會代表工人階級,理論上都行唔埋」。他反建議政府以後只容許一個政黨,即建制黨或反對黨,「咁我哋就可以全部收晒聲,佢自己一個發聲算數」。

黃國健則認為邵善波言論奇怪,促請邵善波出來解釋清楚,「唔係話可能飲醉酒,或者係講得high過頭啊,自high啊,噏咗出嚟就算數,因為呢個係對其他人造成損害」。

【得悉歷史「另一面」】森記圖書老闆:「哪怕在毒氣室裏只有我一個人是清醒的,我也要盡力喚醒其他沉睡的人。」http://bit.ly/1UQb7JN【何應欽序批「朱毛匪」 出版商:不符兩岸共識和解港再版抗戰書抽起反共篇章】...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, March 26, 2016

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞